Open Dag RIHS (Radboud Institute for Health Sciences)

Ter gelegenheid van het Weekend van de Wetenschap opende het Radboudumc op zondag 6 oktober 2019 de deuren voor het grote publiek. Jong en oud kon op deze dag leren, zien en ontdekken wat wetenschappers doen in hun dagelijkse leven.

Sabine en Ilona waren deze dag aanwezig met drie anderen van de Gender Unit, i.e., een vrolijke groep van jonge wetenschappers die zich bezighouden met gezondheidsgerelateerd onderzoek en de rol van sekse en gender.

Gender Unit. V.l.n.r.: Sarah Hiltner, Irene Göttgens, Sabine Oertelt-Prigione, Nicole van Gelder, Ilona Plug.
Foto van Sabine Oertelt-Prigione, gevonden op Twitter (@smoertelt).

Dankzij de regen was het gezellig druk binnen en kwamen veel gezinnen met jonge kinderen ook langs ons live onderzoekslab. Wij vroegen kinderen om een wetenschapper/ onderzoeker te tekenen, waarbij ze alle mogelijke kleurtjes mochten gebruiken. Na officiële toestemming van de ouders én kinderen hingen we de prachtige tekeningen op zodat iedereen op de open dag deze kunstwerkjes kon zien. Voor de ouders hadden we een online vragenlijst gemaakt met afbeeldingen van 20 wetenschappers (o.a. Marie Curie, Neil deGrasse Tyson, Beatrice de Graaf, en Bernard Lucas Feringa). De grote vraag was steeds: Wie is deze wetenschapper?

Kinderen tekenen wetenschappers. Foto van Sabine Oertelt-Prigione, gevonden op Twitter (@smoertelt).

Binnenkort gaan we alle mooie data die we tijdens deze dag hebben verzameld analyseren. We zijn benieuwd of de tekeningen van de kinderen het traditionele idee van een mannelijke, oudere wetenschapper met witte jas, bril en erlenmeyer weergeven, of juist laten zien dat kinderen weten dat een wetenschapper er ook heel anders uit kan zien. En hoe zit het met de ouders? Herkenden zij vooral de mannelijke oudere wetenschappers uit de geschiedenisboeken, zoals Albert Einstein, of wisten ze ook wie Margriet Sitskoorn is? Wordt vervolgd…