Nijmeegs Marikenbrood

Onze tweede projectbijeenkomst vond plaats op 13 maart 2018. De promovendi Tom en Ilona presenteerden hun bevindingen tot nu toe en hun plannen voor de komende maanden, waar enthousiast op werd gereageerd door de rest van de groep.

Er volgde een interessante discussie over de benadering van gender in ons onderzoek, mede naar aanleiding van iets wat Enny en Ilona was opgevallen op de Radboud universiteit in Nijmegen. In het trappenhuis van het Erasmusgebouw van de universiteit hingen posters ter promotie van het gezonde traplopen. Met het nemen van de trap worden meer calorieën verbrand dan wanneer je de lift pakt. Maar, werd erbij vermeld, hoeveel calorieën er worden verbrand is  afhankelijk van je leeftijd en gender (in plaats van sekse/geslacht). Dus een verschil in calorieverbranding zou dan niet liggen aan het zijn van een man of een vrouw (sekseverschillen), maar aan de sociale, maatschappelijke invulling die wordt gegeven aan het zijn van een man of een vrouw (gender; ‘mannelijk’ versus ‘vrouwelijk’ gedrag). Hmmm, dat vonden wij interessant! Het onderwerp ‘sekse en gender‘ zal de komende maanden regelmatig worden besproken in onze BLOGGS, dus neem vooral af en toe een kijkje op de website.

In de ochtend was Ilona nog even langs de stadsbakker (De Bie) gefietst voor een echt Nijmeegs Marikenbrood. Deze streekspecialiteit viel zeer goed in de smaak (zie beoordeling onderaan)! En het was extra feest, want Tim was jarig! Projectleider Judith had een cadeautje meegenomen voor Tim; hij was er erg blij mee (zie foto ter bewijs).

Aantal aanwezigen: 12

Aantal actiepunten: 20

Eindcijfer voor het Nijmeegs Marikenbrood: M = 8.1, SD = 0.4.

“Verrassend lekker, met een romige smaak en een frisse hint van mandarijn. De stadsbakker heeft leuk ingespeeld op de Nimweegse legende van Mariken. Erg goed dat er 12 doktersvissen aanwezig waren bij de tweede vergadering, maar wel een beetje jammer dat we dus maar een klein stukje konden proeven van deze streekspecialiteit.”