Hoe zo dansen wetenschappers op het podium?

Ilona en Aranka gingen het theater in! Voor een zaal vol met 10-jarigen hebben zij en medepromovendi aan de hand van rekwisieten, zoals een badeend, glitters en een grote aardbol, de onderzoeksvragen van nieuwsgierige kinderen beantwoord.

Tientallen basisschoolkinderen uit groep 6 zitten in de zaal, met papiertjes in hun hand waarop ze hun eigen vragen hebben opgeschreven. Hoe zo groeit mijn appelboom niet snel? Hoe zo hebben vissen schubben en wij niet? Boy Vissers, de experimenteerexpert van Quest Junior, laat de kinderen springen op de stoel wanneer hij marshmallows de zaal inschiet met een stofzuigerkanon (Don’t try this at home… or do!). En dán komen de promovendi op het podium! Ze stellen zichzelf kort voor; hun expertises lopen uiteen van aardwetenschappen, fysische chemie en (veterinaire) epidemiologie tot oceanografie, taalkunde en sociologie.

Nadat Boy de kinderen nóg harder heeft laten gillen en klappen door een vlam op zijn hand te laten branden, rent hij door het publiek om 3 brandende onderzoeksvragen van de kinderen te verzamelen. Hij klimt over stoelen, leuningen en her en der een juf of meester heen: Hoe zo kunnen wij onze gewrichten eigenlijk zo goed bewegen? Hoe zo doe je je ogen dicht als je niest? En hoe zo zijn wit en zwart geen kleuren? De klok begint te tikken: de promovendi op het podium krijgen 10 minuten om deze vragen te beantwoorden. Uiteraard mogen ze daar allerlei kleurige attributen voor uit de kast trekken, inclusief badeendjes, een opblaasglobe én glitter! De kinderen bepalen samen met Boy of de vragen goed beantwoord zijn. Zo niet, dan moeten de wetenschappers een dansje doen op het podium. Stiekem eindigt de show natuurlijk altijd in een dansje, maar dat vinden de promovendi helemaal niet erg. Flexibel in de koppies én in de heupen, wie had dat gedacht?! Applaus!

Op 19 november stonden Aranka, Ilona en 13 andere promovendi op de planken in theater De Nieuwe Kolk in Assen tijdens de eerste showdag van de Hoe?Zo!Show, een initiatief van onderzoekers van de VU Amsterdam en de Universiteit van Utrecht. Tijdens de show en het bijbehorende lespakket leren de kinderen hoe ze een goede onderzoeksvraag kunnen stellen, hoe je zelf kan experimenteren om je onderzoeksvraag te beantwoorden, en hoe je zo weer op nieuwe vragen komt. En zo leer je steeds meer en blijf je nieuwsgierig!

In 2022 staan we met het gezellige team nog in de theaters in Oss, Roermond, Zwolle, Arnhem en Drachten. Hopelijk maken we de kinderen net zo enthousiast voor wetenschap als wij dat zijn!

Fotograaf: www.davidlok.nl