Gender Summit 2019

Op 3 en 4 oktober vond de 17de Gender Summit plaats. Dit jaar vond de conferentie, die steeds op verschillende continenten wordt georganiseerd, fijn dicht bij huis plaats (in Amsterdam).

Tijdens de Gender Summit komen internationale onderzoekers bij elkaar om diverse zaken rondom geslacht en gender te bespreken. Namens onze projectgroep waren Sabine en Aranka aanwezig. De Gender Summit beperkt zich niet alleen tot geslacht, gender en gezondheid, maar trekt het geheel altijd net even wat breder. Zo werd gender in relatie tot Artifical Intelligence en robotica besproken, maar werd er ook gesproken over genderongelijkheid binnen bedrijven en binnen de wetenschappelijke wereld.

Gedurende de vrijdagmiddag waren er presentatierondes waar onderzoekers in een kleinere setting hun onderzoek konden presenteren. Een van deze presentatierondes was toegespitst op de methodologie van onderzoek naar geslacht, gender en gezondheid. Tijdens deze sessie mocht Aranka vertellen over haar project. Er kwam onder andere aan bod hoe gender en geslacht in haar onderzoek gedefinieerd worden, en hoe die definities van gender en geslacht zich verhouden tot gezondheid en ziekte.

Ook andere onderzoekers die zich bezighouden met genderrollen en aspecten van gezondheid presenteerden hun werk. Zo werd er verteld over onderzoek dat zich richt op gender en cardiovasculaire ziekten, maar ook over gender in relatie tot pijnervaring. Al met al waren het twee zeer geslaagde dagen, waarin het maatschappelijk belang van gender, en de bewustwording van genderongelijkheid werden onderstreept!

Aranka tijdens de Gender Summit 2019 in Amsterdam.