EURONET-SOMA Summer School 2019

Van zaterdag 15 juni t/m dinsdag 18 juni vond de eerste EURONET-SOMA zomerschool plaats, met als thema Interdisciplinary perspectives on Persistent Somatic Symptoms (PSS). EURONET-SOMA is een Europees netwerk van onderzoekers en zorgprofessionals die als doel hebben de diagnose, behandeling en gezondheidszorg voor patiënten met aanhoudende somatische klachten te verbeteren.

De zomerschool vond plaats in het prachtige Allersmaborg in Ezinge (Groningen). Vijfentwintig deelnemers uit verschillende Europese landen (Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland, Zwitserland, Hongarije, Slovenië) verbleven drie dagen op deze mooie plek. Het programma werd gevuld met inspirerende presentaties van experts uit verschillende disciplines (o.a. huisartsengeneeskunde, psychotherapie, psychologie, filosofie) op het gebied van PPS. Naast de inhoudelijke lezingen bevatte het programma ook een presentatie over kwalitatief onderzoek, een media training en een debatsessie.

Bovendien was er in de koffie- en lunchpauzes genoeg tijd voor de deelnemers om met elkaar kennis te maken, overlap te vinden in hun werkveld en interesses, en ideeën uit te wisselen. Het zonnige weer en de idyllische omgeving nodigden veel deelnemers uit voor een wandeling door het Nederlandse platteland, en tot laat in de avond werd fanatiek het spel Weerwolven gespeeld. Ook de georganiseerde salsaworkshop, de pub quiz in een lokaal café, en de BBQ op de laatste avond waren mooie invullingen voor het sociale programma van de zomerschool.

De organisatie willen graag alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun bijdragen aan een inspirerende, multidisciplinaire en gezellige week!

De zomerschool werd georganiseerd door Judith Rosmalen, Bernd Löwe, en Tim Olde Hartman. Het sociale programma en de praktische zaken werden georganiseerd door Kerstin Maehder, Angélica Acevedo Mesa, en Ilona Plug. De zomerschool werd mede mogelijk gemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en EAPM (European Association of Psychosomatic Medicine).