EAPM 2019 in Rotterdam

Van 19 t/m 22 juni vond het congres van de European Association of Psychosomatic Medicine (EAPM) plaats in Rotterdam. Tijdens dit congres komen onderzoekers uit verschillende landen (zelfs uit landen buiten Europa, ondanks wat de naam doet vermoeden) samen om de voortgang in hun onderzoek te bespreken.

Vanuit onze projectgroep waren Tim, Inge, Judith en Aranka aanwezig. Ook het thema SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) was opgenomen in het programma van het EAPM 2019. Tijdens zo’n congres blijkt maar weer vanuit hoeveel hoeken er aan SOLK gewerkt wordt. Alleen al in Nederland houden onderzoekers uit Nijmegen en Groningen (wij!), Rotterdam, Tilburg, Maastricht en Amsterdam zich bezig met SOLK.

Er werd veel over SOLK gediscussieerd, bijvoorbeeld over verschillende behandelmethoden, het effect van deze behandelmethodes, het stellen van diagnoses, en factoren die SOLK in stand kunnen houden of verergeren. Tijdens het EAPM congres bleek echter dat er niet vaak vanuit een gender- of sekseperspectief naar SOLK wordt gekeken; weinig presentaties en sessies integreerden geslacht of gender in hun onderzoek. Er valt dus nog een hoop te winnen op dit gebied!