Op vrijdag 9 november 2018 stonden Enny, Wyke en Ilona met ons onderzoeksproject op het Drongo Talenfestival, dat dit jaar werd gehouden op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met mooie T-shirts met ons logo en heerlijke versgebakken koekjes probeerden we de aandacht te trekken van de bezoekers van het festival. Zie voor het volledige recept van deze geslaagde dag Ilona’s BLOGG. We kregen veel vragen over ons visje en ons onderzoeksproject, wat leidde tot interessante discussies en enthousiaste bezoekers.
Zestig bezoekers deden als participant uiteindelijk ook mee met een klein onderzoekje in onze labruimte op het festival. Participanten lazen een transcript van een deel van een gesprek tussen een huisarts en een patiënt en werden gevraagd taalgebruik in het transcript te markeren dat volgens hun mannelijk of vrouwelijk was, met respectievelijk een blauwe en roze marker. Vervolgens kregen de participanten een vragenlijst over het transcript, met onder andere vragen over het geslacht van de arts en patiënt. Tot slot vulden de participanten ook een vragenlijst in over hun eigen sekse en gender.
Veel mensen vonden het lastig om mannelijk en vrouwelijk taalgebruik in de tekst te markeren en om het geslacht van de arts en de patiënt te raden op basis van het taalgebruik, wat zou kunnen impliceren dat mannen en vrouwen eigenlijk helemaal niet zo verschillend spreken in huisarts-patiëntgesprekken. In een van de transcripten werd een gesprek weergegeven tussen een vrouwelijke huisarts en een mannelijke patiënt. In de tabel hieronder is te zien dat de meeste bezoekers dachten dat de huisarts een man was en de vrouw een patiënt, terwijl ze het taalgebruik niet per se mannelijk of vrouwelijk vonden. Zou deze bevinding te maken kunnen hebben met de stereotype gedachte dat huisartsen vaak mannen zijn en patiënten vaak vrouwen? Interessant!
Bezoekers vonden onze focus op gender ook erg interessant en relevant. De antwoorden op onze gendervragen lieten ook enige variatie zien in hoe mannelijk of vrouwelijk bezoekers zich voelden en presenteerden, ondanks dat ze zichzelf meestal wel identificeerden met het geregistreerd man-zijn of vrouw-zijn.
Het was een ontzettende leuke dag, die nog extra leuk werd doordat we de eervolle Onze Taal @ Drongo Wetenschapsprijs wonnen! De prijs bestond uit een boekenpakket en een masterclass populariserend schrijven georganiseerd door Onze Taal. Erg leuk! Uiteraard houden we jullie op de hoogte van verdere resultaten van het Drongo-onderzoek!