Creatieve ideeën in Rotterdam

Aranka en Ilona waren de afgelopen week in het zonnige Rotterdam voor een zomerschool, waar ze de cursussen Gender & Health en Gender in Research volgden. Dankzij een beurs van ZonMw konden zij de hele week kennis vergaren en nieuwe mensen in het onderzoeksveld leren kennen.

Het ochtendprogramma stond iedere dag in het teken van gender en gezondheid, belicht vanuit verschillende onderzoeksgebieden en medische specialisaties. Sekse en gender blijken vaak een rol te spelen in gezondheidsrisico’s, klachtpresentaties, en behandelingsmogelijkheden. Wanneer gezondheidsorganisaties, artsen en onderzoekers zich hier niet van bewust zijn kan dit leiden tot ernstige verschillen in de gezondheidszorg tussen mannen en vrouwen.

In de middag werden de colleges interactiever en werd de focus verplaatst van theorie naar praktijk, in de vorm van workshops. Hoe implementeren we sekse en gender in ons eigen onderzoek? En hoe maken we collega’s en andere onderzoekers bewust van het belang van sekse en gender in hun dagelijkse praktijk en onderzoek? Deze laatste vraag stond centraal in een opdracht die ZonMw had bedacht voor de deelnemers van de workshops:

“Creative innovate plans for spreading the knowledge and skills gained during the course among peers, colleagues and stakeholders. Inform, motivate and activate fellow researchers, colleagues and the institutions you work at to also adequately include sex and gender considerations in their research and research processes.”

Tijdens de lunch en na de colleges werkten zes groepjes aan een creatief voorstel om sekse en gender in gezondheidsonderzoek onder de aandacht te brengen. Daarnaast kregen de groepjes een ‘Speech like Obama’– pitch workshop om zich voor te bereiden op een spetterende 3-minuten pitch voor een kritische jury van experts en sponsors op de afsluitende vrijdagmiddag.

Het was een intense week met twee cursussen per dag en vele overuren om te werken aan de opdracht. Maar het resultaat mocht er wezen: de zes ideeën die op vrijdag gepresenteerd werden waren zeer aansprekend en innovatief! De ideeën liepen uiteen van het verspreiden van ‘sexy’ posters met ‘Sex up your research!’ (Aranka’s groepje, runner-up met een smakelijke troostprijs), tot mooie online games waarin onderzoekers werden uitgedaagd hun sekse- en genderimplementaties te evalueren.

Het groepje van Ilona won uiteindelijk één van de twee ZonMw Gender in Research Awards van €8000,- (zie hieronder de vrolijke winnaarsfoto’s!). Het creatieve voorstel: een klein populair wetenschappelijk stripboek, met daarin twaalf kernboodschappen die prachtig geïllustreerd zullen worden door diverse kunstenaars. De kunstzinnige boodschappen kunnen vervolgens verspreid worden via georganiseerde ‘Art Workshops’, sociale media, kalenders, en stickers. De komende maanden gaat Ilona’s groepje hard aan de slag om er een mooi eindproduct van te maken, en daarmee in ieder geval collega-onderzoekers in Canada, Schotland, Duitsland, en Nederland te inspireren met het belang van de implementatie van sekse en gender in wetenschappelijk onderzoek en de gezondheidszorg.