BLOGG 7 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Duas Ponchas por favor!

Deze zomer zat ik samen met mijn vriend gezellig in een appartementje in Funchal op het prachtige eiland Madeira (Portugal). Om op mijn eerste werkdag nog lekker even in de vakantiesfeer te blijven, maakte ik wat lijstjes van ons rollenpatroon op vakantie. Hoe zit het met de gender stereotypes wanneer we op vakantie zijn?


Mijn vriend (25 jaar):

 1. Tilde onze zware koffers (ze waren echt heel zwaar!)
 2. Tilde de jerrycans met 7 liter drinkwater én de grootste boodschappentas
 3. Ruimde enge spinnen en gigantische kakkerlakken uit de weg
 4. Voerde het woord op de luchthaven bij het inchecken van de koffers
 5. Liep vaak voorop tijdens de wandelingen
 6. Dronk de eerste avond whisky (totdat hij mijn heerlijke rode wijn had geproefd)
 7. Koos vaak het grootste gebakje in de pastelaria’s
 8. Hield onze gezamenlijke pot met vakantiegeld bij zich
 9. Had series voor ons gedownload om te kijken in de trein
 10. Ging in de middag vaak even een dutje doen

Ik (24 jaar):

 1. Deed de afwas in het appartementje
 2. Verzorgde de blaren van mijn vriend
 3. Maakte gezonde ontbijtjes
 4. Wilde per se iedere dag groenten en fruit eten
 5. Zette thee voor ons (in de ochtend, middag én avond)
 6. Dronk de eerste avond een heerlijke rode wijn
 7. Legde onze spullen voor de wandelingen klaar
 8. Liet onze ouders af en toe weten dat we nog leefden
 9. Riep regelmatig: ‘We moeten ons nog wel even goed insmeren met zonnebrand’
 10. Maakte foto’s van iedere mooie bloem die we tegenkwamen

Noem het gender stereotypes, een traditioneel rollenpatroon, of een selectieve herinnering; wij lijken ons op vakantie toch nog best ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ te gedragen. Maar af en toe gingen we tegen de gender stereotypes in – wat misschien juist weer heel typisch is!

Zo kwam het regelmatig voor dat mijn vriend en ik in een bar zaten voor een koud glas Coral (hét biertje op Madeira) en dat ik de enige vrouw in de bar was. En waar mijn vriend moediger was dan ik met de kakkerlakken, was ik het dapperst in het spreken van de Portugese taal. Dus ik deed de bestellingen voor onze drankjes en hapjes en ook ik vroeg om de rekening. En die bestelling bestond soms ook uit ‘Duas Ponchas por favor’, omdat wij allebei zin hadden in een glas versgeperst citroensap met witte rum en honing, gemixt met een houten stok. Eigenlijk is die lekkere Poncha (weliswaar eindigend op een vrouwelijke –a!) een traditioneel mannendrankje. Heel onvrouwelijk. Anderzijds liet señor Maltez, de eigenaar van een bar waar we al twee uurtjes in het zonnetje zaten met onze Corals,  lachend en hoofdschuddend blijken dat hij het maar vreemd vond dat mijn vriend nog geen rijbewijs had (en ik wel). Blijkbaar niet echt mannelijk in Portugal.

Wellicht zijn lijstjes maken en vakantieverhaaltjes vertellen typische vrouwendingen. Achja, dat mag best wel na al die mannelijke glazen Poncha’s.

Ilona