BLOGG 6 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Gender matters

Augustus. Komkommertijd zeggen ze. Het is heet en ik zit mistroostig uit de zon. Ik. Man. Oud. Ouderwets. En ook nog wit.

De zaterdagse krant opent met provocerende koppen. ‘Waarom de Nederlandse sportvrouwen de mannen overschaduwen.’ Het klopt ook nog. Zie turnster Sanne Wevers, zie schoonspringster Celine van Duijn, zie zwemsters Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal, zie wielrensters Ellen van Dijk en Anna van der Breggen, zie hardloopster Susan Krumins, de lijst lijkt eindeloos. Alleen de heerlijk gespierde baanwielrenners stralen nog echte mannelijke kracht uit en winnen medailles! De krant strooit vervolgens nog zout in de wonde: de hockeydames zijn vorige week wereldkampioen geworden en het blijkt een al langer bestaande trend. Klap op de vuurpijl is de opmerking dat het IOC gemengde estafettes introduceert; kunnen mannen ook eens een medaille winnen door mee te liften met het sterke geslacht. De krant schrijft: ‘Dankzij de snelheid van Femke Heemskerk en Kromowidjojo keerden de mannen (Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg; wie kent ze?) huiswaarts met de zilveren plak op de 4×100 meter vrije slag voor gemengde landenteams.’ En dan te bedenken dat ik al in een dipje zat door een bericht op 6 augustus. ‘Vrouwelijke gemeenteambtenaar verdient voor het eerst meer dan mannelijke collega.’ 

Ik nip nog maar eens aan mijn whisky on the rocks, sluit mijn ogen en pieker verder. De zon schijnt onbarmhartig en mijn vrouw poetst fluitend het huis, een en al energie. Straks begint ze aan de tuin.

Een paar dagen later. Mijn vrouw heeft een lekker bakje koffie gezet en we zitten gezellig aan tafel. Terwijl ze me de oren van het hoofd kletst over de laatste roddels in het dorp, blader ik lusteloos door de krant. Alsof de duivel ermee speelt! Mijn oog valt op de volgende tekst, die als vette kop is afgedrukt boven een artikel. Een groter lettertype hebben ze niet! ‘Vooral pappa’s huiveren van gevaarlijke spelletjes.’ Pappa’s vetgedrukt! En verder: ‘Opvallend: ‘Vaders hebben meer moeite met het risicovol laten spelen van hun kinderen dan moeders.’ Wat is er gebeurd met ons, mannen! ‘Luister je nog?’ vroeg mijn vrouw. ‘Jaja’ zei ik, niet al te overtuigend. Ze ging weer aan de afwas. Ik stond op, liet een boertje (zachtjes), slenterde naar de koelkast voor een heerlijk koud pilsje en sjokte naar de voorkamer. In het voorbijgaan tikte ik mijn vrouw speels tegen de billen. Dat vindt ze fijn. Ik zette de TV aan. Formule-1. Daar kunnen vrouwen niet winnen. Na 5 minuten viel ik in slaap. Weg van de stress. Van mijn vrouw hoorde ik later dat ik snurkte……

Denkt u een bestaande persoon te herkennen uit dit portret….. vergeet het maar, het is allemaal fictie.

Peter