BLOGG 4 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Niet-wetenschappers zijn vaker op tijd dan wetenschappers; mogen we deze conclusie trekken?

Dinsdag 19 juni heeft het patiëntenpanel kennisgemaakt met de projectleden en het onderzoeksproject. De middag begon met een workshop over het doen van wetenschappelijk onderzoek en op welke manier er juiste conclusies uit het onderzoek kunnen worden getrokken. Het trekken van de juiste conclusies is lastig, maar waarom eigenlijk?

Het voorbeeld hieronder laat zien hoe lastig het kan zijn om de juiste conclusies te trekken. De onderzoeksvraag in dit mini-onderzoekje luidt: Wat is de tijd van binnenkomst van de patiënten en de projectleden voor de bijeenkomst?

Databeschrijving: Ik kwam ruim op tijd (45 minuten te vroeg zelfs!) aan op de locatie. De eerste patiënt uit het panel arriveerde kort daarna. Projectleidster Judith kwam als derde binnen; zij had kostbare tijd verloren omdat ze de ingang niet kon vinden, ondanks het bordje van het UMCG dat bij de deur stond. Ook Tom, de promovendus uit Groningen, zag het bordje over het hoofd en arriveerde als vierde. Na Tom kwamen de andere drie patiënten uit het panel ongeveer tegelijkertijd binnen. Daarna kwamen Tim en Peter, de mannelijke projectleden uit Nijmegen, de ruimte binnen. Vlak voor aanvangstijd arriveerden Wyke en Ilona, die nog even snel een gezellig winkeltje aan de overkant waren ingedoken.

Op basis van deze binnenkomst-data zouden we een aantal conclusies kunnen trekken:

  • Niet-wetenschappers zijn eerder aanwezig bij een afspraak dan wetenschappers;
  • Mannen of mensen met een mannelijke gender verschijnen eerder op afspraken dan vrouwen of mensen met een vrouwelijk gender;
  • Mensen die oorspronkelijk uit het noordoosten van het land komen verschijnen eerder op afspraken;
  • Wetenschappers van het UMCG in Groningen kijken minder goed om zich heen dan wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc in Nijmegen;
  • Als mensen voor het eerst naar een bijeenkomst gaan, zijn ze eerder op de locatie dan de mensen die al vaker bij vergelijkbare bijeenkomsten zijn geweest.

Ja ja, ik hoor de oplettende lezer al denken; deze conclusies raken kant nog wal! Dat ben ik met u eens. Maar wat is er voor nodig om wel de juiste conclusies te trekken?

Stel dat we de volgorde van binnenkomst bij elke bijeenkomst vastleggen. We krijgen dan een dataset van meerdere bijeenkomsten in plaats van alleen de bijeenkomst van 19 juni. Zijn de hierboven genoemde conclusies dan wel te trekken? En wat zeggen deze conclusies over wetenschappers en niet-wetenschappers of over mannen en vrouwen in het algemeen?

Tegelijkertijd kun je je afvragen in hoeverre het gedrag van de patiënten en projectleden beïnvloed wordt als ze weten dat hun binnenkomsttijd wordt bijgehouden. Dan pakken ze in Nijmegen misschien wel een treintje eerder! En zou die eventuele gedragsaanpassing bij mannen anders zijn dan bij vrouwen? Jeetje, voor je weet het weet heb je weer een nieuwe onderzoeksvraag; wat is wetenschap toch mooi!

Wellicht is het leuk om de binnenkomsttijden van iedereen bij te houden, gewoon voor de fun! Net als onze, inmiddels traditionele, beoordeling van de meegenomen streekspecialiteit! Dat was 19 juni overigens een oude wijvenkoek uit Groningen, zeer toepasselijk!

Wie weet welke spannende conclusies we kunnen trekken; ik houd u op de hoogte!

Monique