BLOGG 25 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

#medbikini of met bikini?

Net terug van vakantie. Een weekje Groesbeek, een weekje naar mijn studentenstad Rotterdam en een weekje Zeeland. Een weekje camping, een weekje hostel en een weekje in een vakantiehuisje. Vakantie in eigen land is me prima bevallen. Maar het risico om met een flesje bier in de hand bekenden in zwemkleding tegen het lijf te lopen is natuurlijk groot en in Groesbeek bij camping ‘bij Ons’ zelfs levensgroot. [1] Ik denk dat ik daar nog nooit gekampeerd heb zonder patiënten van me tegen te zijn gekomen. Vroeger zou ik me er ongemakkelijk bij gevoeld hebben. Tegenwoordig vind ik dat eigenlijk gewoon hartstikke leuk. Even een gezellig praatje en je ziet elkaar eens in een heel andere setting. Niets mis mee, zou je denken! Toch zijn er onderzoekers die daar anders tegenaan kijken. Al grasduinend op Twitter tijdens mijn vakantie (hè leg die telefoon nou toch eens weg …) kwam ik ineens internationale collega onderzoekers in badpak of bikini tegen met als hashtag #medbikini.

Dit bleek een protest tegen een recent verschenen wetenschappelijk artikel in een gerenommeerd chirurgisch tijdschrift.[2] In dit artikel onderzochten drie mannelijke (!) onderzoekers het social media gebruik van vaatchirurgen in opleiding. Dit deden ze door drie nep accounts aan te maken om vervolgens ongevraagd en zonder toestemming in het sociale leven van deze jong vaatchirurgen te duiken. De onderzoekers waren vooral op zoek naar ongepast en onprofessioneel gedrag op social media en ze vonden dit bij meer dan een kwart van de onderzochte jonge vaatchirurgen. Het ging hierbij vooral om foto’s in badkleding en foto’s van alcohol gebruik. Ik heb mijn collega’s in de praktijk nog aangespoord om hun foto’s te delen, maar daar kreeg ik de handen niet voor op elkaar.

Vrij snel na het losbreken van de social media storm besloot de redactie van het tijdschrift het artikel terug te trekken en excuses aan te bieden.[3] De redactie ontdekte bij nadere bestudering van het artikel serieuze tekortkomingen. Zo werd het onderzoek alleen uitgevoerd door mannen en was er geen duidelijke definitie van ongepast en onprofessioneel gedrag. Ook waren de vaatchirurgen in opleiding, die onderwerp van studie waren, niet gevraagd om toestemming voor deelname. De onderzoekers wordt ongepast en onprofessioneel gedrag verweten (hoe ironisch). De volledig mannelijke redactie van het tijdschrift steekt ook de hand in eigen boezem en zegde toe de redactie uit te breiden met vrouwelijke redactieleden.

Natuurlijk is professioneel gedrag en social media gebruik een belangrijk onderwerp. Niet alleen voor dokters overigens. Uiteindelijk moet iedereen verstandig met social media omgaan. En mocht je me de komende tijd in zwembroek tegenkomen, let er dan vooral op om 1,5 meter afstand te houden.

[1] https://bijonsingroesbeek.nl/

[2] Prevalence of unprofessional social media content among young vascular surgeons.

Hardouin S, Cheng TW, Mitchell EL, Raulli SJ, Jones DW, Siracuse JJ, Farber A.

J Vasc Surg. 2020 Aug;72(2):667-671. doi: 10.1016/j.jvs.2019.10.069. Epub 2019 Dec 25.

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S074152141932587X

Tim (huisarts te Oosterhout/Nijmegen)