BLOGG 20 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Hommelhaat en Acceptatie

Vrijdagavond 24 januari genoten mijn zusje en ik van de theatershow Showponies 2, met op het podium een schitterende Alex Klaasen en zijn mede-acteurs. Het thema van de show was “Een tweede keer uit de kast komen, en nu goed!”.

Foto van de website van Theater aan de Parade, fotograaf Mark Engelen.

De combinatie van zang, dans en toneelspel was geweldig. In een prachtig zwart-geel kostuum speelt Alex een bijenkoningin die haar “korfgenoten” aanspoort tot hommelhaat, en de antieke Delftsblauwe vaas Alex komt erachter dat ze eigenlijk een pot is. Woordspelingen en humor zijn misschien wel de beste manier om het maatschappelijk gevoelige thema rondom homoseksualiteit en genderdiversiteit aan te kaarten en de bijbehorende taboes te doorbreken. Tijdens een liedje over alles en niets wapperen de acteurs met regenboogvlaggen en horen we tussen de regels door een gefluisterde “acceptatie”.

Twee mannen staan klaar op het podium om met elkaar te gaan zoenen. Alex staat heeft een timer in de hand: hoe lang duurt het voordat het publiek in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch denkt ‘Ieuwl bah, houd op, ik kan het niet meer aanzien!’? Gelukkig geeft het publiek zich over aan alles wat er op het podium gebeurt en leert het van basisschooldocente Alex dat “homo” gewoon “mens” betekent.

Ondanks de unicornversele eenhoorn op de toiletten in het theater (zie afbeelding hieronder) staat er in de pauze een rij bij ‘het damestoilet’, wat ironisch genoeg goed aansluit bij het vrolijke nummer ‘Het genderneutrale toilet is altijd bezet’. En voor een vermakelijke uitleg van het hokjesalfabet LHBTQIAP+, een melange van seksuele oriëntatie (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, panseksueel), genderidentiteiten (transgender en queer), sekse (intersekse), en libido (aseksueel), zie dit filmpje!

Al met al is Showponies 2 een aanrader voor wie van een kleurrijke samenleving houdt waarin iedereen kan laten zien wie zij/hij/hun/hen is. Hopelijk draagt ons onderzoeksproject bij aan een taboedoorbrekend proces met betrekking tot sekse- en genderdiversiteit in de gezondheidszorg. En dat is dan ook zeker, net als de show van Alex Klaasen, een staande ovatie waard 😊

Ilona