BLOGG 2 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Computer says ‘male’

Women relate, men report”, luidt de titel van een wetenschappelijk artikel dat Ruth Wodak ooit schreef over sekseverschillen in communicatie in het Journal of Pragmatics. Is het echt waar dat de communicatie van vrouwen meer op de relatie gericht is en die van mannen meer op de feiten?

De taaltechnologie kan ons hierin helpen. Ik maakte een rondje langs de velden en kwam uit bij de gender prediction tool van onze Antwerpse collega’s van Textgain. De tool kan voorspellen welk geslacht je hebt als je een stukje tekst intypt, waarbij geldt: hoe meer tekst, hoe beter de voorspelling.

Op de website valt te lezen dat mannen vaker praten over objecten en dingen (auto’s en games), en vrouwen juist relatief vaker over mensen en relaties (familie, vrienden). Dit lijkt al direct akelig veel op het hierboven beschreven: “Men report, women relate”. Vervolgens valt te lezen dat vrouwen, als gevolg van hun voorkeur voor mensen en relaties, vaker persoonlijke voornaamwoorden als ‘ik’, ‘zij’, ‘hij’ in een sociale context gebruiken.  Mannen vaker lidwoorden als ‘de’, ‘het’, ‘een’ en aantallen zoals ‘veel’.

De tool werkt dus op basis van stereotypen; patronen die voorkomen bij grote groepen mannen en vrouwen. Dit suggereert dat ik de computer voor de gek kan houden als ik over mannelijke onderwerpen praat. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn zou je denken. Ik spande me in om een stukje tekst over auto’s te schrijven, zonder hierin mensen te betrekken, ‘want dat doen vrouwen’:

Het schrijven bleek lastiger dan gedacht. Het lukte me weliswaar om de tool te foppen, maar het is een vreemde gewaarwording om als man te moeten schrijven. Het kostte me moeite een zin te produceren over het onderwerp auto’s zonder daar iets gezelligs bij te vertellen als met wie je in die auto zat, waar je heen reed, of wat je leuk vond aan de auto.

Ik ben notabene opgegroeid in een mannengezin, mannen die dol zijn op alles met een motor erin. Die lachen me hard uit als ze deze tekst lezen. Ik hoor ze al zeggen: “Je hebt de tool misschien wel voor de gek gehouden, maar wat je hebt geschreven is grote onzin”.

Hierna heb ik nog een tweede poging gedaan, waarbij mijn schrijfdoel was om over grote hoeveelheden dieren te praten (neutraler onderwerp) en daarbij veel lidwoorden te gebruiken, omdat mannen dat laatste klaarblijkelijk ook doen. Die poging lukte eveneens, de computer dacht dat ik een man was, en ik hoefde me minder te forceren. Al bleef het onnatuurlijk voelen om zoveel lidwoorden te produceren, het is niet mijn persoonlijke stijl:

Ik stel vast dat het me gelukt is om de tool voor de gek te houden. Die dacht bij beide pogingen met 75% zekerheid te weten dat ik een man van boven de 25 jaar was. Mijn pogingen hebben me wel bewust gemaakt dat ik flinke moeite moet doen om ‘als een man’ te communiceren. Ik wed dat als ik deze blogtekst invoer, de tool me direct weer ontmaskert als vrouw*.

Probeer het zelf eens uit! Op textgain.com staat een demo.

Enny 

*inderdaad: met 85% zekerheid vrouw