BLOGG 1 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Mijn mannelijke zelf

Deze week was een mooie week voor de eerste blog op deze site over sekse, gender en medische zorg. Het begon met de Dag van de Erectie afgelopen woensdag, direct gevolgd door Internationale Vrouwendag op donderdag. Tegelijkertijd vermaakten mijn vriendinnen zich op Facebook met een app die een mannelijke versie van hen maakte. Ook ik heb mijn mannelijke zelf bekeken, zie de foto bij deze blog. Het gezicht is mij op een vreemde manier vertrouwd en toch ook duidelijk een man.

Wat zou er allemaal anders zijn als ik mijn mannelijke zelf zou zijn geweest? Als medisch bioloog en sociaal psycholoog vind ik dat een intrigerende vraag. Ik zou geen Judith hebben geheten maar Martijn, net als mijn man die dan waarschijnlijk mijn man niet zou zijn geweest. Natuurlijk zou ik een ander lichaam hebben, maar zouden anderen me ook anders behandelen? En wat zou dat betekenen voor mijn gezondheid?

We kennen allemaal het concept mannengriep: het idee dat mannen onder dikke dekens kruipen en zielig om een versgeperst sapje smeken als vrouwen nog fluitend naar hun werk gaan nadat ze met een kind voorop en een kind achterop de fiets nog even boodschappen hebben gedaan. Aan de andere kant weten we ook dat vrouwen meer lichamelijke klachten rapporteren, en ook vaker naar de huisarts gaan. Zorgen hun biologische kenmerken er dan toch voor dat zij het zwakke geslacht zijn?

Of spelen er ook andere zaken een rol? Misschien zou mijn huisarts mij anders behandelen als ik mijn mannelijke zelf was geweest. Overal op internet zijn verhalen te vinden van vrouwen met vage klachten, die naar huis zijn gestuurd met de diagnose stress en toch een ernstig gezondheidsprobleem bleken te hebben. Zou de huisarts mijn mannelijke zelf beter onderzoeken en eerder doorsturen naar een specialist? En ligt dat dan aan de huisarts, of zou mijn mannelijke zelf misschien ook anders over lichamelijke klachten praten tegen de huisarts?

Over dit soort vragen gaat het project waar deze website bij hoort. We hopen in de komende jaren antwoorden op deze vragen te kunnen gaan geven. De app die mijn mannelijke zelf liet zien, maakte trouwens ook een vrouwelijke versie van mezelf. Ook die was anders dan mijn normale zelf. Ben ik dus eigenlijk een mannelijke vrouw, en heeft dat gevolgen voor de medische zorg die ik krijg? Op die vraag hopen wij over vier jaar een antwoord te kunnen geven.

Judith

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *