BLOGG 30 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Onderbrekingen in de politiek én in de spreekkamer: de ene onderbreking is de andere niet!

In maart 2021 verscheen een artikel in de Volkskrant over ‘manterrupting’, het fenomeen dat mannelijke sprekers een vrouwelijke gesprekspartner drie keer zo vaak zouden onderbreken als een mannelijke gesprekspartner. Het communicatiegedrag van premier Rutte tijdens vergaderingen werd als voorbeeld genoemd. De term ‘manterrupting’ klinkt pakkend en schokkend, maar houdt vooral een ouderwets stereotiep idee over taalgebruik en gender in stand: de dominante man en de onderdanige vrouw. Dat is jammer en onjuist, want veel recente studies naar taalgebruik vinden weinig tot geen verschillen tussen mannen en vrouwen.

Lees verder!

BLOGG 29 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Gebruiken mannen taal anders dan vrouwen?

Het jaar 2021 begon voor ons met goed nieuws: onze scoping review naar man-vrouwverschillen in taalgebruik in een-op-eengesprekken is nu gepubliceerd in Review of Communication Research! Benieuwd naar hoe zo’n scoping review in z’n werk gaat? En uiteraard zet ik de belangrijkste bevindingen uit deze studie even voor jullie op een rijtje.

Schilderij van Sandro Botticelli, Venus en Mars, in The National Gallery (Londen).

Lees verder!

BLOGG 28 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Het verloop van lichamelijke klachten

Onlangs is er een nieuw artikel vanuit ons onderzoeksproject verschenen! In dit artikel hebben we uitgezocht hoe geslacht en gender samenhangen met het verloop van lichamelijke klachten. Vrouwelijk geslacht bleek een slecht verloop te voorspellen, terwijl vrouwelijk gender juist beschermde tegen een slecht verloop. Hoe zit dat nou? In deze BLOGG worden jullie meegenomen in dit onderzoek!

Bron: www.atchisonglobenow.com

Lees verder!

BLOGG 27 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Omhels diversiteit

Een paar dagen geleden las ik een prachtig mooi klein tekstje. Het was geschreven door de diversiteit in hoogst eigen persoon. Iemand van Amerikaanse afkomst. Vrouw. Zwart. Erg lang. Sciencefiction schrijfster. Heel verlegen. Niet al te sociaal. Het liefst zat ze met haar neus in de boeken. Ze won veel prijzen met haar schrijfwerk. Ze werd opgevoed door haar moeder die al jong weduwe was.

Foto genomen in het beekdal van de Bakelse Aa

Lees verder!

BLOGG 26 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Onderzoek naar sekse, verwachtingen en taal: pogingen om de kluwen te ontwarren

Nu we over de helft zijn met ons project, voel ik de behoefte om de balans op te maken. Wat hebben we geleerd van het onderzoek dat we gedaan hebben? Voor mij persoonlijk geldt dat onderzoek naar sekse en gender boven alles laat zien dat de wereld één groot spiegelkabinet is, waarin je meestal ziet wat je verwacht te zien.  Het onderwerp daagt ons uit om slimme manieren te vinden om uit te zoeken wat er van sekseverschillen overblijft als we die verwachtingen weghalen. Ik wil jullie in deze column graag meenemen met de stappen die we daarin gezet hebben.

Foto van mefeather, gevonden op Flickr.

Lees verder!

BLOGG 25 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

#medbikini of met bikini?

Net terug van vakantie. Een weekje Groesbeek, een weekje naar mijn studentenstad Rotterdam en een weekje Zeeland. Een weekje camping, een weekje hostel en een weekje in een vakantiehuisje. Vakantie in eigen land is me prima bevallen. Maar het risico om met een flesje bier in de hand bekenden in zwemkleding tegen het lijf te lopen is natuurlijk groot en in Groesbeek bij camping ‘bij Ons’ zelfs levensgroot. [1] Ik denk dat ik daar nog nooit gekampeerd heb zonder patiënten van me tegen te zijn gekomen. Vroeger zou ik me er ongemakkelijk bij gevoeld hebben. Tegenwoordig vind ik dat eigenlijk gewoon hartstikke leuk. Even een gezellig praatje en je ziet elkaar eens in een heel andere setting. Niets mis mee, zou je denken! Toch zijn er onderzoekers die daar anders tegenaan kijken. Al grasduinend op Twitter tijdens mijn vakantie (hè leg die telefoon nou toch eens weg …) kwam ik ineens internationale collega onderzoekers in badpak of bikini tegen met als hashtag #medbikini.

Lees verder!

BLOGG 24 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

De invloed van geslacht op het vóórkomen van luchtwegklachten en het handelen van een huisarts.

Luchtwegklachten staan in deze tijd van Corona volop in de schijnwerpers. Eerder schreef Aranka al een BLOGG over man/vrouw verschillen in de gevolgen van Corona. Deze BLOGG gaat niet over Corona, maar wel over de mogelijke invloed van geslacht op het voorkomen van luchtwegklachten in de Nederlandse huisartspraktijk en het handelen van huisartsen. Voordat ik verder schrijf zal ik mijzelf kort voorstellen. Ik ben Anne Groeneveld en heb samen met Tim, Aranka en Annemarie Uijen (collega van Tim) onderzoek gedaan in het kader van mijn wetenschappelijke stage van de studie Geneeskunde. Inmiddels ben ik nu een jaar afgestudeerd en werk ik als arts in een verpleeghuis. Ons onderzoek is inmiddels gepubliceerd in Family Practice. Omdat ons onderzoek veel raakvlakken heeft met de Gender&Gezondheid onderzoeksgroep, neem ik jullie middels deze BLOGG graag mee door de resultaten.

Lees verder!

BLOGG 23 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

De samenhang tussen gender, geslacht en veelvoorkomende klachten.

Inmiddels is de eerste academische publicatie vanuit ons project verschenen waarin beschreven wordt hoe gender, geslacht en lichamelijke klachten samenhangen. In deze BLOGG neem ik je in sneltreinvaart mee door de belangrijkste resultaten! Mocht je het hele paper willen lezen, is het hier te vinden. En mocht je meer willen weten over ons onderzoek, kan je altijd een mailtje sturen naar a.v.ballering@umcg.nl.

Lees verder!

BLOGG 22 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Corona: verschillende gevolgen voor mannen en vrouwen?

Het zijn rare tijden. Drie maanden geleden was het nieuws over de Covid-19 epidemie in China nog geen hoofdzaak en werd er tussen neus en lippen door over gesproken tijdens het achtuurjournaal. Het was aanvankelijk misschien een ‘ver-van-ons-bed-show’, maar sinds het virus Europa heeft bereikt, is het nieuws over nieuwe maatregelen en ziekte-aantallen niet meer weg te denken. En nu? Nu blijven de pushmeldingen binnenstromen en zitten we inmiddels met z’n allen alweer ruim drie weken binnen (op de mensen in de vitale beroepen na: shout out!). 

Bron: kckz.nl

Verder lezen over gender en corona