BLOGG 18 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Communiceren vrouwen beter dan mannen?

Ik moet jullie wat bekennen. OK, vertel! Tja, ik wilde zeggen dat ik een vooroordeel heb! Een vooroordeel? Wat dan? Nou .. ik denk dat vrouwen beter communiceren dan mannen! Zo! Ja, en dat vind ik vervelend, want stel je voor, als ik een vrouwelijke patiënt heb, die zit dan steeds te denken: dat kan beter! En mijn vrouwelijke collega’s zullen me ook wel een beetje als een stumper zien! Nou, dat zal toch wel meevallen! Ik heb er gewoon last van, maar gelukkig las ik een mooi wetenschappelijk artikel over deze materie. Je zult wel snappen dat ik daar met een zekere angst aan begon nu je weet van dit vooroordeel.

Communication (Joan M. Mas, 02-2007)

Lees zonder vooroordelen verder over dit wetenschappelijk artikel!

BLOGG 17 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Pride festival en regenboogkleuren in de gezondheidszorg

Vanaf eind juli was het Pride festival weer in volle gang. Het festival staat voor vrijheid, diversiteit, tolerantie, jezelf mogen zijn en mogen houden van wie je wil. Negen dagen lang kleurde Amsterdam (en andere delen van Nederland) daarom rood, oranje, geel, groen, blauw en paars – het feest was niet te missen!

Foto: ANP, 2019

Maar hoe zit het met de regenboogkleuren in de gezondheidszorg?

BLOGG 15 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Wandelen is gezond, maar zijn er (gender)grenzen?

Nog een paar dagen en dan sta ik om vijf uur ’s ochtends aan de start van de 103de Nijmeegse Vierdaagse: op dit moment ervaar ik een mix van zeer veel zenuwen en enorm enthousiasme! Vier dagen 40km wandelen, met aan de zijlijn vrolijk publiek dat muziek maakt, applaudisseert, snoepjes en groenten uitdeelt, en ons aanmoedigt tijdens moeilijke momenten. Ik heb mijn boodschappenlijstje voor de nodige krentenbollen, komkommers en kwark klaarliggen, ik heb een pakketje met pleisters, ontsmettingsmiddel en zonnebrand gemaakt, en ik heb de nodige kilometers in de benen zitten dankzij de trainingen die ik vanaf februari heb opgebouwd. Ondanks de goede voorbereiding ben ik blij dat ik als vrouw iedere dag “maar” 40km hoef te lopen, toch een prettige afstand voor een eerste keer. Maar het verschil in verplichte afstand op basis van geslacht heeft niet altijd bestaan, en misschien gaan de regels binnenkort weer veranderen!

Lees verder over de (gender)geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse

BLOGG 14 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Gezien als Spidermeisje

Eindelijk was het zover op  10 februari: het begin van het tweede seizoen van De Luizenmoeder. De herkenbare situaties en de geniale personages in de klas en op het schoolplein van basisschool De Klimop maken iedere aflevering weer leuk om naar te kijken. Tijdens koffiepauzes met collega’s worden de mooiste zinnen uit de laatste aflevering geciteerd; ‘Geen beleid is ook beleid’, ‘Een frisse lentebries door m’n voorbips’, ‘Je moet je krop sla goed uitschudden. Je weet toch wel hoe je je lap moet uitwringen? en ‘Voorlezen gaat over muziek, over ritme, cadans’. Nog leuker is het als we gebeurtenissen of uitspraken uit De Luizenmoeder kunnen relateren aan ons eigen onderzoek. In de tweede aflevering, getiteld ‘Gezien als meisje’, werden stereotiepe ideeën over meisje-zijn en jongen-zijn expliciet gemaakt; interessante input voor een nieuwe BLOGG!

Lees hier de BLOGG over genderissues in De Luizenmoeder

BLOGG 12 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

No more boys and girls: een gezonde ontwikkeling?

Onlangs zag ik de documentaire No more boys and girls, over een klas met zevenjarigen op een Engelse school. In deze klas werden de kinderen een aantal weken niet meer door een roze of blauwe bril bekeken. De leerkracht leerde jongens en meisjes even vaak en op dezelfde manier aan te spreken, de kinderen kregen neutraler speelgoed, en de ouders werden geïnstrueerd over teksten op kleding. Na een aantal weken hadden de meisjes meer zelfvertrouwen en konden de jongens beter hun gevoelens uiten.

Wat zou een genderneutrale opvoeding nog meer kunnen doen?

BLOGG 10 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Wat is uw genderidentiteit? Vinkt u alstublieft één van de 71 onderstaande opties aan…

Afgelopen week werd voor het eerst iemands geslacht in een Nederlands paspoort gewijzigd naar een genderneutrale ‘X’. Zo blijkt maar weer dat gender een zeer belangrijk thema is. Ook in ons onderzoeksproject willen we niet alleen rekening houden met iemands biologische sekse, maar bestuderen we tevens de effecten van iemands gender (de psychosociale sekse) op de gezondheid. Maar hoe vragen we met 1 of 2 vragen naar iemands gender, als mensen al begrijpen waar we het dan over hebben? 

Lees verder over onze zoektocht naar de perfecte gendervraag!

BLOGG 9 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Gezellig thee drinken? Nah, geef mij maar een zwaard!

Afgelopen weekend had ik zin in een fijne ontspannende wegkijkfilm. De keuze viel op Mulan, een Disney-klassieker uit 1998. Als kind was ik dol op de stoere Mulan; een Chinese vrouw die (verkleed als man en met de naam Ping) de plaats van haar oude vader inneemt in het leger dat ten strijde trekt tegen de Hunnen. Verstopte ‘volwassen’ grapjes, interessante verwijzingen en controversiële zaken worden meestal pas zichtbaar in de ogenschijnlijk onschuldige Disneyfilms als je ze op latere leeftijd terugkijkt. Wellicht speelt ons onderzoeksproject waar ik mij dagelijks mee bezig houd ook een grote rol bij mijn bevinding van dit weekend, maar wat mij als kind niet was opgevallen en waar ik nooit over nadacht lag er nu als tien lagen gipsverband dik bovenop; deze film zit vol met gender stereotypes.

Lees verder over de mannelijkheid en vrouwelijkheid in Mulan