BLOGG 35 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Mijn mannelijke zelf: wat heb ik geleerd?

Vier jaar geleden schreef ik de eerste BLOGG op deze site over sekse, gender en medische zorg. Hierin vroeg ik mij af wat er allemaal anders zou zijn als ik mijn mannelijke zelf zou zijn geweest. Ik kon toen bedenken dat ik geen Judith zou hebben geheten maar Martijn, net als mijn man die dan waarschijnlijk mijn man niet zou zijn geweest. Maar wat dat zou betekenen voor mijn gezondheid wist ik nog niet.

Lees verder!

BLOGG 34 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

De sekse van de dokter en de sekse van de patiënt

Maakt het voor de uitkomst iets uit of een mannelijke chirurg een vrouwelijke patiënt opereert of andersom, een vrouwelijke chirurg die een mannelijke patiënt opereert? Deze vraag bestudeerden Canadese onderzoekers in de gegevens van ruim 1,3 miljoen patiënten die geopereerd waren door in totaal bijna 3.000 chirurgen.

There’s no “i” in team, 2018, ink and watercolour on paper (by Simon Fieldhouse), Van website.

Lees verder!

BLOGG 30 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Onderbrekingen in de politiek én in de spreekkamer: de ene onderbreking is de andere niet!

In maart 2021 verscheen een artikel in de Volkskrant over ‘manterrupting’, het fenomeen dat mannelijke sprekers een vrouwelijke gesprekspartner drie keer zo vaak zouden onderbreken als een mannelijke gesprekspartner. Het communicatiegedrag van premier Rutte tijdens vergaderingen werd als voorbeeld genoemd. De term ‘manterrupting’ klinkt pakkend en schokkend, maar houdt vooral een ouderwets stereotiep idee over taalgebruik en gender in stand: de dominante man en de onderdanige vrouw. Dat is jammer en onjuist, want veel recente studies naar taalgebruik vinden weinig tot geen verschillen tussen mannen en vrouwen.

Lees verder!

BLOGG 29 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Gebruiken mannen taal anders dan vrouwen?

Het jaar 2021 begon voor ons met goed nieuws: onze scoping review naar man-vrouwverschillen in taalgebruik in een-op-eengesprekken is nu gepubliceerd in Review of Communication Research! Benieuwd naar hoe zo’n scoping review in z’n werk gaat? En uiteraard zet ik de belangrijkste bevindingen uit deze studie even voor jullie op een rijtje.

Schilderij van Sandro Botticelli, Venus en Mars, in The National Gallery (Londen).

Lees verder!

BLOGG 28 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Het verloop van lichamelijke klachten

Onlangs is er een nieuw artikel vanuit ons onderzoeksproject verschenen! In dit artikel hebben we uitgezocht hoe geslacht en gender samenhangen met het verloop van lichamelijke klachten. Vrouwelijk geslacht bleek een slecht verloop te voorspellen, terwijl vrouwelijk gender juist beschermde tegen een slecht verloop. Hoe zit dat nou? In deze BLOGG worden jullie meegenomen in dit onderzoek!

Bron: www.atchisonglobenow.com

Lees verder!

BLOGG 27 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Omhels diversiteit

Een paar dagen geleden las ik een prachtig mooi klein tekstje. Het was geschreven door de diversiteit in hoogst eigen persoon. Iemand van Amerikaanse afkomst. Vrouw. Zwart. Erg lang. Sciencefiction schrijfster. Heel verlegen. Niet al te sociaal. Het liefst zat ze met haar neus in de boeken. Ze won veel prijzen met haar schrijfwerk. Ze werd opgevoed door haar moeder die al jong weduwe was.

Foto genomen in het beekdal van de Bakelse Aa

Lees verder!

BLOGG 26 (Bezonnen Lezingen Over Gender & Gezondheid)

Onderzoek naar sekse, verwachtingen en taal: pogingen om de kluwen te ontwarren

Nu we over de helft zijn met ons project, voel ik de behoefte om de balans op te maken. Wat hebben we geleerd van het onderzoek dat we gedaan hebben? Voor mij persoonlijk geldt dat onderzoek naar sekse en gender boven alles laat zien dat de wereld één groot spiegelkabinet is, waarin je meestal ziet wat je verwacht te zien.  Het onderwerp daagt ons uit om slimme manieren te vinden om uit te zoeken wat er van sekseverschillen overblijft als we die verwachtingen weghalen. Ik wil jullie in deze column graag meenemen met de stappen die we daarin gezet hebben.

Foto van mefeather, gevonden op Flickr.

Lees verder!