Bakelse Appelkanjers

Dinsdag 25 september 2018 vond de vierde bijeenkomst van onze projectgroep plaats. Meteen bij binnenkomst liep het water ons in de mond toen we Peters streekspecialiteit zagen; prachtige, ronde, glanzende Bakelse appelkanjers! Terwijl Peter en Tim de bordjes, vorkjes en kanjers uitdeelden, opende Judith de vergadering.

Over een aantal onderdelen van de onderzoeksopzet (bijvoorbeeld over de vragen in de vragenlijst over iemands sekse en gender) is tussentijds overlegd met deelnemers uit het patiëntenpanel. Hun ideeën en suggesties naar aanleiding van onze voorstellen en twijfels waren erg nuttig. We zetten deze uitwisseling van ideeën en goede samenwerking zeker voort in de komende maanden.

Ons Twitteraccount wordt steeds populairder; ons blauwe visje en het blauwe vogeltje kunnen het goed met elkaar vinden. Ook lezen steeds meer geïnteresseerden onze BLOGGs, die via Twitter en ons persoonlijke netwerk iedere keer trots worden verspreid.

Ilona presenteerde een uitgebreid overzicht van bruikbare literatuur over studies naar de relaties tussen taal en sekse en gender. Op basis van dit overzicht werkt Ilona de komende maanden aan een review, waarin ze beschrijft hoe het ervoor staat met communicatieonderzoek binnen het medische domein en hoe gevonden relaties tussen taal en sekse en gender uit het communicatiedomein daaraan bij kunnen dragen.

Het was een gezellige en zeer goede vergadering voor de voortgang van het project, met dan ook een groot aantal actiepunten voor de volgende keer. Zo staan op ons to-do-lijstje; nog meer leuke BLOGGs schrijven, proberen filmpjes te maken voor op de website, een samenvatting van het project schrijven voor op de website, en het introduceren van een nieuwsbrief om geïnteresseerden op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen binnen het project.

Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn bij deze vergadering, maar daardoor waren er nog wel enkele Bakelse appelkanjers over voor een tweede ronde! Enny merkt op dat dit de eerste lekkernij is die ‘afwijkt van het krententhema’. Monique voegt hier nog lachend aan toe dat ‘het begin van het appeltijdperk’ is aangebroken. We zullen het bij de volgende vergaderingen zien hoelang dit ‘appeltijdperk’ duurt… To be continued.

Aantal aanwezigen: 6

Aantal actiepunten: 26

Eindcijfer voor de Bakelse Appelkanjers: M = 8.7, SD = 0.5.

Een aantal quotes van de gelukkige proevers;

“De appel is nog knapperig, waardoor je het gevoel hebt dat het ‘gezonder’ is. Zacht en een bite. Een lekkernij met tegenstellingen, heerlijk.”

“Ondanks de afwezigheid van rozijnen als leitmotiv smaakt deze kanjer opvallend goed. Het mondgevoel is uitstekend en vanwege de krokant verwerkte appel​ krijgt de eter de stellige indruk dat deze lekkernij gezond is. Dit past goed bij het thema van de meeting: we onderzoeken hier immers gezondheid.”

“Al kreeg ik er zeer plakkerige vingers van, de friszoete smaak van de appels en de feestelijke ronde vorm (een soort minitaartje) maakten alles goed!”